Brandwonden in Afrika

Brandwonden zijn een enorm probleem in Afrika

Vooral kinderen en vrouwen zijn het slachtoffer van verbrandingen. De reden is simpel: veel vrouwen koken op open vuur op de grond buiten het huis. Ons Outreach team in Sierra Leone komt het helaas vaak tegen, vooral in de verafgelegen dorpen waar ze komen. Hier heeft niemand elektriciteit en wordt er gekookt op een vuurtje of in simpele houtoventjes.

Goede zorg is cruciaal

Tijdens het wekelijkse bezoek van ons Outreach team aan het dorpje Mamasa zagen we met eigen ogen wat voor ellende dit kan aanrichten. Een baby’tje had ernstige brandwonden aan haar beentje, doordat een pan met kokende olie over haar heen was gekomen. De wonden worden nu wekelijks verzorgd door ons team. Voor de baby heel erg pijnlijk, maar aanleggen van schoon verband is cruciaal. Want het kindje kruipt de hele dag over de stoffige ondergrond, een bron van bacteriën. De ouders van dit kindje kwamen pas bij ons team nadat er een infectie was ontstaan: een traditional healer had een kruidenmengsel gebruikt om de wond te verzorgen. Dit had niet het gewenste effect en de wond was gaan ontsteken.

Door merg en been

Het verzorgen van brandwonden went nooit. Het is heel pijnlijk. Vooral de pijn van die kleine kinderen als je het verband van de wond haalt blijft moeilijk. Het huilen van die kleintjes gaat door merg en been.

Broeder Patrick Njungfiyini, arts in Lunsar, Sierra Leone

Gebrek aan veiligheid tijdens het koken

Eén van de brandwondenspecialisten in Nederland is Dr. David Mackie. Tot voor kort was hij anesthesioloog/intensivist bij het Rode Kruis Ziekenhuis te Beverwijk en tevens voorzitter van de International Society for Burn Injuries. Hij zegt over de situatie in Afrika: “Het probleem is dat veel brandwonden ontstaan door een gebrek aan veiligheid dat ingebed zit in de samenleving in veel lagelonenlanden. Er speelt van alles een rol: onveilige elektriciteit,  houtkachels en andere onveilige manieren waarop wordt gekookt. De meest voorkomende brandwonden zijn keuken gerelateerd, vooral ongelukken met hete vloeistof, en die treffen met name vrouwen en kinderen. Als je de situatie in Afrika vergelijkt met Europa dan zie je dat het belang van koeling in Europa breed bekend is (“eerst water, de rest komt later”); een ambulance is binnen enkele minuten ter plekke en bij ernstige wonden is er een netwerk van gespecialiseerde brandwondencentra ter beschikking. Behandeling is gericht en operaties vinden snel plaats. Er zijn steriele ruimtes en producten, diverse medici, fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, psychologen etc. die ervoor zorgen dat behandeling adequaat is. In Afrika is weinig bekend over eerste hulp. Veel landen hebben helemaal geen ambulancedienst en er zijn weinig faciliteiten voor de behandeling van brandwonden. Patiënten moeten vaak veel uren, soms dagen zelf zien te overleven.”